På senare tid har det varit en hel del debatt om lönerna för vårdanställda. Sjuksköterskor i Sverige idag tjänar ungefär 39 500 kronor i snitt – en lön som hyrsjuksköterska i Norge kan vara betydligt högre än så. För bara något år sedan kunde man läsa om dom som tog ut 60 000 kronor efter skatt i grannlandet.
En rejäl skillnad, med andra ord.
Till att börja med – lönerna i Sverige
Lönerna kan variera ganska mycket från en sjuksköterska till en annan. Det finns en rad faktorer som påverkar. Till exempel:
- Om sjuksköterskan är specialistutbildad eller inte
- Var i landet arbetsplatsen finns
- Erfarenhet
- Sektor
Som nämnt i inledningen var genomsnittet ca 39 500 kronor, enligt SCB, vilket gäller grundutbildade sjuksköterskor. För sköterskor med specialistutbildning och lång erfarenhet kan nivån alltså ligga en bra bit högre än så.
Ingångslönerna brukar ligga mellan omkring 25 000 och 30 000 kronor, även om det finns många exempel på dom som lyckas få högre än så. Det kan till exempel vara ett resultat av bra förhandlingar eller lokal efterfrågan.
Lön som hyrsjuksköterska i Norge, då?
Att din lön som hyrsjuksköterska i Norge är högre än den i Sverige känner nog många till. Även som hyrsjuksköterska inom landets gränser så kan det öka ganska rejält. Gör man det i Norge, där grundivån generellt (för alla yrken) är många tiotalsprocent högre, så gör många bedömningen att det är värt att bo i grannlandet i perioder, eller kanske pendla dit på veckobasis.
En lön som hyrsjuksköterska i Norge kan till och med i vissa fall vara i paritet med, eller bättre, än för specialistläkare i Sverige. Det kan då handla om lukrativa erbjudanden som kommer från Nordnorge när det råder brist, och det är en sjuksköterska med specialistutbildning och lång erfarenhet som ställer upp.
Värt att nämna är att inkomstskatten i delar av Nordnorge är lägre än i övriga delarna av landet. Vill du maximera din lön som hyrsjuksköterska i Norge kan det alltså vara läge att söka sig norrut. Det kan även finnas särskilda avdrag på skatten om du bosätter dig i vissa regioner eller städer i Nordnorge.
Också värt att nämna är att man brukar få lägre skatt under det första året man arbetar i grannlandet.